Dawson City

Dawson City

6 juli 2019 Uit Door Remko

Vorige week vrijdag ben ik naar Whitehorse Horse gefietst, hier hebben tot nu toe een van de mooiste campings. Op deze camping staan alleen maar tenten, hier krijg ik echt een camping gevoel bij. Meestal zijn de commerciële terreinen een groot parkeerterrein vol moet grote campers met een klein hoekje waar nog een tentje past. Zaterdag en zondag heb ik lekker een rustdag op de camping, ik doe niet heel veel maar boek al wel vast een vliegticket voor de terugreis vanuit Inuvik, ook boek ik alvast een hostel in Vancouver. 

Op maandag begin het rustig, ik moet eerst nog even langs de winkel voor wat verse boodschappen en ga dan beginnen met de tocht naar Dawson City. De great trail stuur me over een trail die vroeger werd gebruikt om over land in Dawson City te komen(voor de high way er was). Op internet had ik gelezen dat het mogelijk moest zijn om dit te doen. Maar als het regende kon de weg wel eens veranderen in een kleverige modder boel. Ik besluit om het te proberen, echter na ongeveer 15 kilometer kom ik niet meer vooruit. Het had ‘s nachts geregend en de weg was veranderd in smerig modder boel waar echt niet door het te komen was op de fiets. Ik besluit om om te keren en via de weg verder te gaan.

Als ik dinsdag op de camping aan kom, zit er grote groep kanovaarders. Ze hebben met veel verbazing naar mijn fiets gekeken, een riem en Pinion als aandrijving kennen ze niet. Van hen krijg ik ook een lekker koud biertje.  De volgende dag kom ik op een van de meeste vreemde campings tot nu toe. Ik heb geen idee hoe ik en of ik moet betalen. En er is ook geen water, dit laatste is niet heel erg omdat ik extra water mee had. Als ik de volgende dag vertrek is min water echter wel op, gelukkig is er een winkel aan de overkant van de weg. Maar als ik vertrek is deze echter nog gesloten. Gelukkig staat er een camper op de parkeerplaats en ik vraag of hij man flessen wil vullen. Gelukkig wil hij dat. 

Gisteren vroeg vertrokken omdat het wel eens een lange rit kon worden. De eerste 40 kilometer gaan lekker snel want het is dan zo goed als vlak. Maar dan beginnen. De heuvels weer en gaat het tempo naar beneden. Onderweg word ik aangesproken door een brandweerman of ik ook last heb van de rook? Gelukkig heb ik er weinig last van. Hij verteld me ook dat de weg naar Dawson City open is en dat ze druk bezig zijn met het bestrijden van de bosbrand. Later op de dag zie ik het gebied wel waar het brand, heb er geen last van. Op een folder die ik,had gekregen stond dat er aan het begin van de Dempster Highway een camping zou moeten zitten, maar helaas is die er niet. Gelukkig zit er 25 kilometer verder wel een. Omdat het zo warm is verbruik ik meer water als normaal op een dag, hierdoor raken mijn bidons leeg. Gelukkig kom ik langs een rivier zodat ik ze weer kan vullen. Op de camping word ik aangesproken door mijn buurman, hij vindt mijn stoeltje erg interssant en wil graag weten wat voor merk het is. Van hem krijg ik ook een hotdog en een biertje, beide gaan er wel in.

Vandaag is het maar een korte etappe naar Dawson City, gelukkig ben ik er vroeg want op de camping hebben ze niet veel ruimte voor tenten en het is nog al druk hier. Straks ga ik nog eten inslaan voor de tocht naar Inuvik want onderweg zal niet veel te verkrijgen zijn. En dan heb ik morgen nog een lekker rustdag.