Begin van de Frontlijn route

Begin van de Frontlijn route

16 augustus 2020 Uit Door Remko

Als ik woensdag van de camping afrijdt, dan is het nog maar 40 km naar het beginpunt van de frontlijn route. Tegen 12 uur ben ik bij het begin, hier rust ik eerst wat uit. Al snel op de route komen de eerste monumenten en begraafplaatsen voorbij. In Ieper vind ik een mooie camping en ‘s avonds ga ik naar het monument toe waar ze de ‘Last Post’ spelen.

De volgende dag heb ik een rust dag, de vorige dag heb ik besloten om hier nog maar een dagje te blijven. Ik heb niet veel gedaan, daar was het veel te warm voor. Als ik er is avonds toch even op uit ga word ik getrakteerd op een regenbui.

Vrijdag vertrek ik weer, het laatste stukje in België is bijzonder indrukwekkend, hier vind je veel begraafplaatsen en herinneringen in de eerste wereld oorlog. Overal zie je bomen staan die aangeven waar de Duitse en de geallieerden hun front hadden. Eenmaal in Frankrijk is dit allemaal wat minder duidelijk.

Bij een onmogelijk fietshekje kom ik Henk tegen, hij fiets de route ook En ik had hem ‘s morgens op de camping ook al gezien. We fietsen een stukje op, op een heuveltje raak ik hem echter kwijt. Hij heeft een elektrische ondersteuning op de fiets en fietst bij me weg. Ik zie hem op de top niet meer en besluit om door te fietsen.

Gisteren ben ik ook voor het eerst een Duits begraafplaats tegen gekomen, deze worden wat minder duidelijk aangeven dan die van de geallieerden. Ook kom ik een enorme krater tegen, hier zijn mijnwerkers bezig geweest. Eerst een tunnel graven tot onder de vijandige linies en deze dan laten ontploffen. Als ik een camping op zoek, blijkt dat de eerste dicht is tot 1 september. Gelukkig is er vlakbij nog een.

Vandaag zie ik onderweg minder dingen van de oorlog maar de route is wel mooi. Ik kan nu alvast wat trainingen doen voor in de Vogezen, er zitten een paar stevige klimmetjes in.

De route van de afgelopen dagen: