Kapotte achternaaf

Kapotte achternaaf

4 juni 2023 Uit Door Remko

De afgelopen paar dagen had ik wat last van het fijt dat de achternaaf zo nu en dan niet goed werkte. De overbrenging van trappen werd niet meer omgezet in voorwaartse richting. Met andere worden ik stond dan in het luchtledige te trappen. Meestal pakte de overbrenging het wel weer op maar vrijdag ging wou ie helemaal niet meer. Ik ben dan z’n 10 km van Honningsvag af en besluit om daar dan maar naar toe te lopen. Onderweg bel ik nog even naar mijn fietsenmaker. Daar gegeven ze het advies om even met Santos te bellen. Bij Santos gegeven ze aan dat het mogelijk is dat er verdroogt vet en smerigheid misschien we de oorzaak is. Onderweg kom ik nog langs een visverwerker en vraag daar of ze ook wat gereedschap hebben om de naaf los te krijgen. Dit hebben ze en gezamenlijk proberen we de naaf open te krijgen, dit wil echter niet lukken. Ik loop weer veder naar het dorp want daar zou een motorzaak moeten zitten die me misschien wel kan helpen. Maar helaas ze zijn gesloten. Even weet ik niet meer wat ik nu moet doen, na even wat gegeten te hebben besluit ik om maar naar de camping te gaan. Op de camping bekijk ik de naaf nog eens en onder dan hoe die los moet. Echter heb ik geen sleutel 19 bij me maar gelukkig staat er camper uit Nederland en vraag of hij toevallig een sleutel 19 heeft, welke hij gelukkig heeft. Nadat ik alles heb schoongemaakt en weer inklaar gezet te hebben , blijkt de naaf weer te werken.

Gisteren ben ik moet goede moet van de camping vertrokken om het laatste stukje naar de Noordkaap te fietsen. Onderweg komen er nog te steile klimmen voor bij van 8%. En alles gaat goed. Ik bereik al vrij vroeg de Noordkaap, het is er dan nog lekker rustig. Ik maak wat foto’s en keer dan om, om met de nieuwe route te gaan beginnen die me weer naar Kristiansand zal brengen, de EuroVelo 1. Echter na z’n 10 km gaat het weer mis met de achternaaf, hij werkt weer niet. Het is nu over en uit met deze naaf. Ik besluit maar weer om naar de camping te gaan. Hier bel ik weer met mijn fietsenmaker om te kijken of hij nog iets voor me kan beteken. Misschien kan hij een nieuw wiel of naaf opsturen. Hij heeft echter niet zo en pan klare oplossing voor me. En het feit dat het weekend is maakt het nog iets lastiger. Ik weet dinsdag pas of hij iets voor me kan beteken. Zo lang zit ik hier eerst maar in een cabine. Mocht het niks worden dan is het plan b om met de boot naar Bodo te gaan en dan met de trein naar Kristiansand. Afwachten maar…

Afgelopen maandag ben ik in 1 dag door Finland heen gefietst. Dit was niet helemaal de bedoeling. Ruim ,z’n 50km, voor de camping die ik wil nemen word er al reclame voor gemaakt. Als ik er ben is het maar een  troosteloze bende. En vraag me af of ie wel echt open is. Ik besluit maar door te fietsen en vind in Noorwegen weer een mooie plek om te kamperen.

Op woensdag zit ik even langs de kant van de weg bij een parkeerplaats even wat te eten, als er in eens een camper stopt. Het blijken Nederlanders te zijn en we maken even een praatje. En hij vraag of ik ook een ander stel heb gesproken onderweg. Ik kan me het verder niet herinneren. Later op de camping kom ik ze weer tegen en dan blijkt dat ik ze wel heb gesproken. Bleek om te stel te gaan die ik op 15 mei tijdens een koffiestop heb gesproken. Op de camping zet ik mijn tent in eerste instantie niet op de goede plek op. Het begint ’s avonds hard te waaien en ik krijg er de volle laag, gauw zet ik mijn tentje ergens anders neer waar ik wat meer beschut ben tegen de wind.

De route van de afgelopen dagen: