Wachten

Wachten

16 juni 2023 Uit Door Remko

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een nieuw verslag geplaatst heb en als jullie dit lezen ben ik ondertussen alweer thuis. De afgelopen dagen was het vooral wachten op, wachten op het telefoontje, wachten op de boot, wachten op de trein. Vorige week dinsdag kreeg ik het telefoontje van de fietsenmaker dat hij wel een ander achterwiel voor me heeft maar dat het opsturen wel 2 weken kan duren. Hier wil ik niet op wachten en besluit om vervroegd naar huis toe te gaan. Ik kan voor de volgende dag nog een hutje boeken op de Hurtigruten boot. Deze brengt me van Honningsvag naar Bodo. Vanaf hier zal ik de trein nemen naar Kristiansand.

Op woensdag ben ik al vroeg op, de boot vertrekt om 6 uur en ik moet nog z’n 5 km lopen van de camping naar de boot. De Hurtigruten boot is van oorsprong een postboot die langs de kust van Noorwegen vaart. En hier diverse plaatsen aan doet. Tegenwoordig wordt het veel gebruikt voor cruises. Ik kom ruim op tijd aan bij de boot, echter moet ik hier even wachten omdat de boot ruim een half uur vertraging heeft. Als de boot er is, gaat het inchecken goed en daarna kan ik gelijk aan het ontbijt. Onderweg geniet ik van het uitzicht. De tocht op de boot duurt bijna 2 dagen voor ik in Bodo ben.

De wekker gaat vrijdag om 2 uur, om half drie in de morgen moet ik afstappen van de boot. Hierna moet ik tot wachten tot half 1 voordat de trein vertrekt richten Trondheim. Eerst wacht ik in de vertrek hal van de vertrekterminal van de diverse veerboten. Als om half 8 de winkels open zijn, koop ik daar wat eten en ga dan naar het station waar ik wacht tot de trein vertrekt. De treinreis tussen Bodo en Trondheim is mooi, onderweg is er genoeg te zien. Na meer dan een uur vertraging kom ik om 11 uur ’s avonds aan in Trondheim, ik kan nog net de trein halen naar Oslo. Echter ik kan wel mee maar mijn fiets niet. Alle plekken voor een fiets zijn al bezet. Als ik van de teleurstelling ben bekomen, ga ik kijken wanneer ik wel met de fiets in de trein mee kan. Dit blijkt pas op maandagmorgen te zijn, de rest van de treinen zijn allemaal al vol geboekt.

Als ik het treinstation uit loop, kijk ik wat de mogelijke heden zijn om te overnachten. Na wat zoeken op internet, blijkt het hostel al vol te zijn en de hotels zijn mij te duur. Als ik op de kaart kijk zie ik een groene strook langs het water. Dit blijkt een recreatiegebied te zijn, hier loop ik snel naar toe en voor de eerst nacht zet ik mijn tentje op de eerste de beste plek op die ik kan vinden. Het is ondertussen al laat geworden. Zaterdags ben ik al vroeg wakker en breek mijn tentje af en ga naar de supermarkt voor boodschappen. En ga daarna weer terug naar het recreatiegebied en zoek een plak waar ik 2 nachten kan staan.

Op maandag vertrekt de trein om 8.15 dus ik hoef niet heel vroeg uit. Gelukkig gaat nu alles goed en kan mijn fiets mee. Mooi op tijd komt hij aan in Oslo. Hier heb ik z’n 20 minuten om over te stappen op de trein naar Kristiansand. Om 8 uur ’s avonds kom ik aan in Kristiansand, hier heb ik een hotel geboekt omdat ik tot woensdag moet wachten voordat de boot vertrekt naar Emden. Op dinsdag verken ik Kristiansand, ik vind het geen heel bijzonder stad.

Gelukkig hoef ik op woensdag niet heel vroeg uit te checken want voor ik met de boot kan moet ik natuurlijk nog een paar uur wachten voordat ik kan inchecken. Als ik eenmaal ben incheckt gaat het snel, ik ben zo op de boot en een anderhalf uur later vaart de boot weg. Gisteren kwam de boot op tijd aan in Emden. Als ik van boord ben, loop ik richting de stad. Ik heb ondertussen even contact met mijn zus, zij komt mij ophalen. Echter moet ik nog wel even een paar uur wachten voordat ze er is, ze moest eerst nog werken.