Defecte Zumo

19 juni 2016 Uit Door Remko

Gisteren heeft helaas mijn navigatie systeem de brui er aangegeven. Hij reageert niet meer op mijn aanrakingen op het scherm, hierdoor kan ik geen routes maar selecteren. Vrijdag regende het zo hard op een gegeven moment dat dat wel eens de druppel kan zijn geweest. Nu moet ik terug naar old school, met een kaart en een briefje waarop staat welke wegen ik moet hebben.

Afgelopen woensdag, ben ik weer vertrokken uit Sint Petersburg. Als eerste moest ik dwars door de stad heen rijden om aan de goede kant van de Finse Golf te komen. Dit was best redelijk te doen, als je je plekje op de weg maar wat op eist. Bij sommige kruispunten wordt je rechts en links ingehaald maar als je zelf van rijrichting moet veranderen dan moet je hem er gewoon tussen drukken en ze maken plaats voor je. Na een goed half uur ben ik de stad uit en rij ik richting grens. Ik had van te voren een route gemaakt en die hou ik maar aan want het weer is goed vandaag. De eerste 120 km gaan over zeer goed asfalt en dan zo in eens, zonder waarschuwing, wordt het slechter en slechter. Dan komt er een stuk van ongeveer 6 km wat zo slecht is dat het eigenlijk geen weg mag heten. Hier zitten flinke kuilen in de weg en er is geen asfalt meer te bekennen. Na die 6 km wordt het asfalt weer goed en dit blijft zo tot de grens. De weg zelf is zeer leuk om te rijden, veel bochten en lekker rustig. Op ongeveer 15 km voor de grens is een controle punt van de douane, hier willen ze mijn paspoort zien. Bij de grens zelf gaat het lekker vlot, bij het eerste punt aan Russische zijde willen weer mijn paspoort zien en bij het tweede punt ook en willen ze een van de formulieren weer hebben. Hierna kan ik door naar de Finse grens, hier maar een controle punt. Als ook dit is afgehandeld ben ik in Finland. Al met al heeft het z’n half uur geduurd om de grens over te komen.

Op donderdag kampeer ik op een camping die alleen toegankelijk is door een 4 km lang verhard zandpad te rijden. Bij aankomst werd ik ontvangen door een oud vrouwtje die geen woord Engels kan. Maar ik begreep van haar dat ik even moest wachten, hierna belde ze iemand en kwam er eentje die wel Engels kan. De camping zelf ligt aan een groot meer.

Vrijdag had ik toch bijna de passage van de Poolcirkel gemist. Op eens zie ik links van me een kunstwerk met arctic circle er op staan. Heb de motor gedraaid en heb het nog even op de foto gezet. Ook veel regen gehad vooral in de morgen, dus besloten om in een hutje te gaan slapen ipv tent. Zit ik in ieder geval lekker warm.

Gisteren heerlijk gereden, het weer was goed. Lekker zonnig en z’n 20 graden. De wegen vind ik heerlijk om te rijden. Op internet had ik gelezen dat men vond dat de wegen hier vrij recht zijn. Maar vergeleken met Polen en de Baltische staten valt dat erg mee. Vooral de  laatste weg waar ik op zat voor Noorwegen (971) is er mooi

Vandaag begon de dag voor de verandering weer eens met regen. Toen ik wakker werd regende vrij hard, dat ik ben even blijven liggen. Toen het minder werd, heb ik gauw mijn boeltje bij elkaar gepakt en ben ik vertrokken. Na z’n 40 km rijd ik Noorwegen al in en even later blijkt dat de weg waar ik op rijd(971) een tol weg is. Maar er zit niemand op het kantoor en er is geen slagboom die me tegen houd dus ik rijd snel door. Even later kom ik in Kirkenes aan, deze stad bekijk ik even snel maar omdat het zo slecht weer is rij ik snel weer door. Als ik na een tijdje op de 98 rij, geniet ik wel, van de natuur maar ook van de weg zelf. Als het na een tijdje ook nog wat droger wordt dan is het helemaal geweldig.

  • Dag 12 362 km gereden.
  • Dag 13 378 km gereden.
  • Dag 14 407 km gereden.
  • Dag 15 415 km gereden.
  • Dag 16 441 km gereden. Totaal 4498 km.

Dag 12

 

Dag 13

 

Dag 14

 

De eerste foto’s in de galerij zijn van uit het hotel genomen, op de 18e verdieping in Sint Petersburg. Wat mijn uitzicht was als ik zat te eten.