Trolltunga en Preikestole

10 juli 2016 Uit Door Remko

Afgelopen donderdag was ik al vroeg op want ik wil naar de Trolltunga, dit is een hangende rotsblok boven een meer. Nauw deze wandeling komt in het rijtje eens maar nooit weer. Gelijk bij het begin moet er flink geklommen worden. In een dikke kilometer ging het gelijk volgens mij 700 meter omhoog. Ze hadden er nog wel een soort van trap gemaakt maar dan nog was dit heel zwaar. Later op de route moest er weer een paar flink geklommen worden. Maar het uitzicht vergoede veel. De rost zelf was ook heel bijzonder om te zien. En nee, ik ben er niet op geweest. Ik dacht dat de terug weg makkelijk zou zijn, maar dat viel ook vies tegen. De rosten en grond waren glibberig geworden door de regen. Al met al heeft de tocht z’n 11 uur geduurd.

Gisteren ben ik echter naar de Preikestole gelopen, dit is ook een rotsblok dat boven een fjord uitsteekt. De avond ervoor had ik eerst aan de buren gevraagd hoe de tocht was om te lopen, zij zeiden dat deze tocht makkelijk te doen was. En inderdaad deze tocht was veel makkelijker dan naar de Trolltunga. Onderweg was de tocht minder indrukwekkend dan naar de Trolltunga maar de rots zelf is vele malen mooier. De hele toch duurde nu 3.5 uur.

Vandaag heb ik een laatste ommetje gemaakt die niet op de planning stond. Op de camping hing een fotootje met de weg naar Lysebotn, op de foto zag dit er zeer indrukwekkend uit en dat was in het echt ook zo. Lekker rustig en zeer veel haarspeldbochten, alleen jammer dat het zo regende.

Vrijdag stond een korte rit op het programma, van Odda naar de Preikestolen. De weg er naar toe is relatief makkelijk, ik hoe alleen de 13 maar te volgen en ik kom langs. Vlak voor de Preikestolen stop ik bij een camping. Morgen ga ik de wandeling maken naar de Preikestolen.

Woensdag was ik al vroeg wakker doordat ik last kreeg van mijn rug. Dus gelijk maar opgestaan en m’n boeltjes bij elkaar gezocht. Na ongeveer 30 km kwam ik bij de aflag die me op de 13 brengt, deze weg ga ik helemaal uitrijden. Het eerste stuk was fantastisch, alles zat er weer in haarspeldbochten, mooie uitzichten, ferry en tunnels. Onderweg ook de Tvindefossen (waterval) bekeken. Vlak voor de camping moest ik door een tunnel, aan het einde van de tunnel hebben ze een rotonde aangebracht in de rots. De tunnel uit, moeten we gelijk over een lange hangbrug. Aan het einde gelijk weer een tunnel in en ook in deze tunnel weer een rotonde.

  • Dag 33, 287 km gereden.
  • Dag 34, 30 km gereden.
  • Dag 35, 205 km gereden.
  • Dag 36, 19 km gereden.
  • Dag 37 311 km gereden. Totaal 9644